huiswerkthuis.nl

030 - 227 00 60

De laatste loodjes komen in zicht

 

De eerste maanden van het schooljaar zijn achter de rug en de kaarten beginnen zo langzamerhand geschud te worden. De tekorten op de cijferlijsten beginnen nu vaste vormen aan te nemen.

 

Ieder jaar merken we dat de nervositeit bij de leerlingen nu langzaam maar zeker begint toe te nemen. De leerlingen die in het begin van het jaar nog zo zelfverzekerd zeiden, dat ze het dit jaar wel even zouden fixen zijn niet meer zo zeker van hun zaak.

 

Huiswerkbegeleiding is in september voor heel veel kinderen een onbespreekbare zaak. “Mam, pap, laat het mij maar zelf proberen. Als het later in het jaar niet goed gaat, dan kunnen we alsnog huiswerkbegeleiding nemen”.

 

Dat is de kreet die we ieder jaar (hier en daar met wat variaties) via de ouders te horen krijgen. “Hij wil het dit jaar nog even zelf proberen...” Ik denk dat deze kreet bij veel huiswerkbegeleiders bekend in de oren klinkt.

 

Tot aan december is huiswerkbegeleiding (wij noemen het ook wel “het H-woord”) bij veel gezinnen aan de eetkamertafel taboe. Nu de cijferlijsten de eerste trend richting zitten-blijven aangeven is er van die zelfverzekerdheid bij de leerlingen niet veel meer over.

 

Nu kiezen voor huiswerkbegeleiding zou wel eens de beste zet kunnen zijn die je dit jaar voor je kind zou kunnen zetten. Heel veel tekorten kunnen nu nog worden gekeerd. Om van een 4,4 een 6 te maken zijn vaak slechts twee goed gemaakte toetsen nodig. Huiswerkbegeleiding kan het negatieve tij heel vaak nog keren.

 

“Wees er tijdig bij”, roepen we ieder jaar weer hardop tegen iedereen die het maar wil horen. En ook nu roepen we het weer van de daken: wees er tijdig bij!!! VMBO, HAVO of VWO-leerlingen: zorg dat je op niveau blijft!

 

Er is één ding wat je zou moeten bemoedigen: je hoeft jouw kind (als hij er onvoldoende voorstaat) nu niet meer uit te leggen dat huiswerkbegeleiding echt hoog nodig is. Ieder jaar weer merken we in deze periode ook bij de leerlingen een gretigheid om hun problemen te laten aanpakken. Ons advies aan de ouders: geef ze de kans om er nog een succes van te maken, en ons advies aan de leerlingen is: pak de kans die je ouders je willen bieden!