huiswerkthuis.nl

030 - 227 00 60

De dood of de gladiolen!

De schooljaren bestaan wat een huiswerkbegeleider betreft uit diverse fases. Zo is de start van het schooljaar een heel andere fase dan de eindspurt die je in ieder schooljaar ziet terugkomen. Februari is ook zo'n speciale maand. We noemen het “de dood of de gladiolenmaand”.

 

In deze maand wordt het zicht op het einde van het schooljaar een stuk duidelijker. De cijfers beginnen een bepaalde tendens te vertonen en in deze periode beginnen de leerlingen (maar ook de ouders) hun knopen te tellen.

 

Dit is de maand waarin het besluit moet worden genomen hoe de rest van het schooljaar af te ronden. Wordt er nog een fikse eindsprint ingezet, of geeft de leerling het op, gooit de handdoek in de ring en gelooft het verder wel...

 

Jaarlijks zien we in deze tijd veel mensen bij ons aankloppen. Zij zijn de mensen die het besluit hebben genomen: “we gaan er nog stevig tegenaan”, maar net zo goed zien we (gelukkig veel minder) mensen de begeleiding uitstappen. Zij geloven het verder wel.

 

Ieder jaar verbazen we er ons er weer over dat mensen, met nog vijf maanden schooltijd voor de boeg het wel geloven. Er zijn veel redenen om juist nu extra aandacht aan je werk te besteden.

 

De eerste reden is een pedagogische: leer je iemand opgeven, of leer je iemand doorzetten? De tweede reden is veel praktischer: de meeste onvoldoendes vallen nog weg te werken naar voldoendes. Je moet er wel heel erg slecht voorstaan, wil je niet nog een ommekeer kunnen bewerkstelligen. Een derde reden is die van “ik ben het zat”. Dat is vaak de reactie van ouders. Op dit soort momenten spreken ouders niet meer over hun zoon of dochter, maar spreken ze over “mijnheer” of “mevrouw”. Zodra we dit soort taal horen gaan de haren op mijn hoofd overeind staan. Wat voor boodschap geven deze ouders op zo'n moment aan hun kind?

 

Er is nog een vierde reden, die reden heet “geld”. Al in een vorige blog schreef ik, dat zitten blijven duurder is dan overgaan … werkelijk waar: je kunt in die laatste 4 – 5 maanden beter nog even wat extra kosten maken, dan dat je een heel schooljaar dubbel moet gaan bekostigen.

 

Wat wij vaak doen is een cijfer/achterstands analyse maken om te zien of overgaan nog zin heeft. Ieder jaar zien wij weer dat 85% van de leerlingen die nu op het punt staan om af te haken zonder dramatisch hoge kosten of extreme inspanningen over kunnen naar de volgende klas. Grappig genoeg noemen we dit ook de tijd waarin “wonderen" gebeuren. Leerlingen geven het op, ouders zien het niet meer zitten en toch … toch valt er vaak nog enorm veel resultaat uit te halen.

 

Wat ons betreft is dit de tijd van de gladiolen!